Appeltaart

gebak/koeken
Dit is het recept van een ouderwetse appeltaart

Ingezonden door: Marijke Boer
12 personen, bereiding: voorbereiding 30 min, baktijd 60 min

Ingrediënten:

Voor het deeg:
350 gram zelfrijzend bakmeel
210 gram boter
175 gram basterdsuiker
1 losgeklopt ei
snufje zout

Voor de vulling:
750 gr geschilde zachtzure appelen
ca. 60 gr. suiker
kaneel
custard

Bereiding:

Doe de bloem, de boter, de basterdsuiker, de helft van het losgeklopte ei en het zout in een kom. Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand, tot een soepele deegbal ontstaat.

Beboter een springvorm van ca. 28 cm. Druk 2/3 van de deegbal gelijkmatig op de bodem en langs de zijwand van de vorm. Schil de appelen, verwijder de klokkenhuizen en snij dunne plakken appel en beleg met de helft van deze plakjes de bodem. Strooi over de plakjes suiker, kaneel en strooi wat custardpoeder erover. Doe vervolgens de rest van de appelschijfjes er boven op en wederom bedekken met suiker, kaneel en custardpoeder.

Rol het achtergehouden 1/3 deel van het deeg op de aanrecht uit (met een deegroller op een met bloem bestoven aanrecht) tot een dunne ronde plak. Snijd er smalle repen uit en leg deze horizontaal op de taart. Doe hetzelfde in verticale richting zodat een mooi netwerk van deeg ontstaat. Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Plaats de springvorm in het midden van de oven en reken voor de baktijd 50 - 60 minuten. De taart is klaar als hij er goudbruin uitziet.