Pastinaak cremesoep

voorgerecht 
crèmesoep van pastinaak met kerrieolie, roquette en hazelnoten

Ingezonden door: Carin
4 personen, bereiding:

Ingrediënten:

500 gr pastinaak
2 dl groentebouillon (zie Recepten op onze website)
1 dl Nouilly prat of Pernod
1 liter room
1 grote ui
2 teentjes knoflook
50 gr hazelnoten
1 zakje roquette (rucola)
2 tl kerriepoeder
4 dl olijfolie
tobasco en zout

Bereiding:

Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Maak de ui en knoflook schoon en snijd fijn. Laat de ui en knoflook zachtjes smoren zonder te kleuren, voeg de blokjes pastinaak toe en blus af met de Nouilly prat en de groentebouillon. Voeg de room toe en kook alles gaar. Maak alle ingrediënten zo fijn mogelijk in een blender, keukenmachine of staafmixer.

Zeef de vloeistof en breng de soep op smaak met tobasco en zout. Breng de soep op smaak met tobasco en zout. Een te dikke soep kan worden verdund met melk.

Bruneer (even roosteren in een koekenpan) de hazelnoten en hak ze grof. Was de roquette sla en maak deze goed droog op een doek of in de sla centrifuge. Kerrieolie: verwarm 1 dl olijfolie met 2 el kerriepoeder en laat vervolgens afkoelen. Voeg nu de rest van de olie toe hierdoor blijft de smaak van de olijfolie het best behouden.

Opmaak

Giet een klein laagje soep in een diepbord en leg een beetje roquette sla in het midden. Strooi wat hazelnoten er omheen en sprenkel een kerrie olie over de sla en soep.

Tip

Voor niet-vegetariërs kan serranoham in de soep geserveerd worden.
De kerrieolie kan bewaard worden in de koelkast en is lekker in een kerrie dressing voor op sla.
De kerrie kan vervangen worden door Vadouvan kruiden, dit kruid is niet overal verkrijgbaar.
De pastinaak kan vervangen worden door topinamboer.