Pom

hoofdgerecht
Joods/Surinaamse ovenschotel

Ingezonden door: Wasiem Ijaz Kalika
8 personen, bereiding: 120 min

Ingrediënten:

  1. 2 kilo Pom Tayer (bijv: Lufo)
  2. 1,5 kg kippenvlees gemixt (bijv: 1 kg kippenpoten in stukken / ½ kg kippendij filet)
  3. 1 stuk gember van ongeveer 2 cm (fijn gesneden) 
  4. 25 gram selderij (fijn gehakt)
  5. 4 grote tomaten (in blokjes gesneden)
  6. 2 grote uien (grof gesneden)
  7. 4 teentjes knoflook (fijn gesneden) 
  8. 1 halve gele/rode of MD Jeannette peper (fijn gesneden)
  9. 2 kleine blikjes tomatenpuree
  10. 1 blik doperwten
  11. Het sap van 2 uitgeperste sinaasappelen of citroenen
  12. 3 eetlepels ketchup
  13. 2 eetlepels zoute ketjap (bijv: Mee Chun Best Soy Sauce Blue of Yellow label)
  14. 4 maggi blokjes
  15. 5 theelepels Suiker
  16. 3 theelepels Zout 
  17. Zwarte peper
  18. Zonnebloemolie

Keukengerei:

Wok of hapjespan met deksel
1 grote ovenschaal

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 220 graden.

  2. Meng in een grote kom de pomtayer samen met 1 blikje tomatenpuree, sinaasappelsap, 5 eetlepels suiker en 1 theelepel zout. 
  3. Voeg vervolgens ook de helft van de fijn gehakte selderij toe.
  4. Verhit wat zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak hierin het kippenvlees op een hoog vuur kort aan 1 kant goudbruin en half gaar. Haal de kip uit de pan.
  5. Fruit vervolgens op een matig vuur in dezelfde pan 3 vierde deel van de uien totdat ze glazig zijn geworden. Voeg dan ook knoflook, gele peper, gember, 3 vierde deel van de tomatenblokjes en de maggi blokjes toe en kook dit een aantal minuten zodat er een sausje ontstaat.
  6. Voeg daarna de kip toe, samen met 1 blikje tomatenpuree, ketchup, 2 theelepels zout en 1 theelepel zwarte peper. 
  7. Schep de kip goed door de saus heen en laat dit vervolgens 10 minuten door garen op een lage vuur en sluit de pan af met een deksel.
  8. Schep na 10 minuten de kip en de saus goed door elkaar en voeg ketjap toe. 
  9. En ook eventueel extra water (indien er te weinig saus is ontstaan) en kook de kip nog 10 minuten door.

  10. Beboter een ovenschaal met een dikke laag boter. De pom maak je op in een aantal lagen. Gebruik voor de eerste laag de helft van het pomtayer mengsel en bedek hiermee de bodem van de ovenschaal. 
  11. Verdeel vervolgens de doperwten, selderij en de resterende tomatenblokjes en uien  over de pomtayer laag. Verdeel daarop vervolgens alle stukken vlees. Gebruik de helft van de saus en bedek hiermee de gehele inhoud van de ovenschaal. 
  12. Bedek dit alles vervolgens met het laatste deel pomtayer en verdeel hierover al het resterende saus.
     
  13. Bak de pom 90 minuten in de oven bruin en gaar.

Tips: 

- Voeg een pot Piccalilly (450 gram) toe aan het pomtayer mengel (punt 2)
- Voeg een kleine blik/pot zoetzure Chinese vruchten toe aan de kip (punt 8)

- Heerlijk met witte rijst en groente zoals: Kousenband, Sopropo (bitter melon), Sperziebonen of Snijbonen.
- Pom is ook heerlijk op brood/stokbrood met eventueel sambal en zuur

Let op: Eet nooit rauwe pomtayer! Pomtayer bevat een giftige stof, door de pomtayer te verhitten zal de pomtayer na bereiding niet meer schadelijk zijn voor de gezondheid.