Spekkoek

gebak/koeken
Indonesische Kruidencake

Ingezonden door: Wasiem Ijaz Kalika
8 personen, bereiding: 120 min

Ingrediënten:

 Kruidenmengsel: 


Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 160 graden.
  2. Beboter een middelgrote springvorm.
  3. Klop de eiwitten samen met 2 eetlepels poedersuiker tot stijve pieken.Klop daarna de eidooiers samen met de roomboter, resterende poedersuiker en vanille-extract.
  4. Voeg daarna ook bloem toe en roer dit goed samen.
  5. Spatel vervolgens het eiwit mengsel in 4 delen door het beslag heen.
  6. Verdeel het beslag in 2 delen. 
  7. Voeg aan 1 deel van het beslag het kruidenmengsel toe en roer dit kort samen.
Je hebt nu 1 deel met wit vanille beslag en het 2e deel met bruin kruidenbeslag. 
  1. Verdeel een dun laagje met 2 of 3 eetlepels wit vanille beslag over de bodem van je springvorm (zo egaal mogelijk) en bak dit laagje 10 minuten in de oven.
  2. Hierna zet je de oven uit, vervolgens gebruik je alleen de boven gril. 
  3. Verdeel dan ook ongeveer 2 of 3 eetlepels bruin kruidenbeslag over het 1e wit gebakken laagje en plaats dit vervolgens onder de gril voor 10 minuten. 
  4. Daarna verdeel je weer ongeveer 2 of 3 eetlepels wit vanille beslag over het bovenste bruin gebakken laagje en vervolgens gril je dit weer voor 10 minuten. Herhaal dit proces totdat je geen enkel beslag meer over hebt of totdat je springvorm helemaal vol zit. (Een spekkoek behoort officieel te bestaan uit minimaal 10 laagjes)
  5. Na het laatste gebakken laagje, laat je de spekkoek afkoelen voor ongeveer 20 minuten.  
  6. Verwijder de springvorm en draai de spekkoek om en snij eventueel de zijkanten er vanaf 
  7. Snij de spekkoek alleen nog in dunne plakjes en smullen maar. (voor het beste resultaat leg je de spekkoek in de koelkast voor ongeveer 2 uur)