Lofschotel

hoofdgerecht
De enige echte wel lekkere lofschotel!

Ingezonden door: Stephanie
4 personen, bereiding: 20 min

Ingrediënten:


Bereiding:

  1. Kook de stronkjes lof (30-45 min) in ruim water
  2. Schil ondertussen de aardappels en zet ze onder water
  3. Zet de oven op 200 graden
  4. Giet de lofjes af en spoel er koud water over.
  5. Nu kun je de lofjes zonder je vingers te branden op z'n kop in een vergiet zetten.
  6. Zet ze buiten (ofzo) en laat ze afkoelen en uitlekken
  7. Verwarm de boter in een pan tot een mooie goudbruine kleur
  8. Zet de lofjes ondertussen weer in de gootsteen en knijp het water eruit (dit kun je tussen de volgende handelingen door doen)
  9. Knal de bloem bij de boter en roer met een garde tot een goudbruine toestand
  10. Giet de bouillon in een keer in de pan en roer met een garde tot een klontloze saus
  11. Giet er steeds wat water (uit de kraan) bij tot een dikke saus (niet te dun, niet te dik)
  12. Als de lof niet meer veel water loslaat rol ze dan per stuk in een plak ham en een plak kaas en leg ze in een ovenschaal (hoef je niet in te vetten)
  13. Strooi de kaas erover (of leg er nog wat plakken op), giet de saus eroverheen,  en tenslotte de paneermeel met een paar kleine klontjes boter en zet in de oven
  14. Zet de aardappels op, strooi er als het water kookt, zout bij (geen witte puntjes in je pan)
  15. de lofschotel is goed als alles pruttelt (20 minuten ongeveer), dan zijn de aardappels waarschijnlijk ook gaar
  16. Het lekkerst is om alles door elkaar te prakken op je bord ;-)

TIP 1

Als je niet van bitter houdt, snij met een aardappelschilmesje uit de onderkant het onderste puntje uit het stronkje lof weg

TIP 2

twee/ drie lofjes per persoon is voldoende, gebruik voor andere hoeveelheden dezelfde hoeveelheden boter-bloem (30 gr boter- 30 gr bloem bijvoorbeeld)