Voorbereidingen voor de moestuin

nieuws
De lente is alweer in zicht, dus de voorbereidingen voor de moestuin zijn in volle gang!

Ingezonden door: Online-kookboek.nl
Auteur: Ruben KoopsZoek ook op:

moestuin plant zomer lente online-kookboek ruben koops groenten tomaten courgette

Voorbereidingen voor de moestuin

Het begint alweer wat langer licht te blijven, dus heb ik deze week mijn nieuwe kindjes voor de moestuin besteld. Los van het feit dat zelf groenten verbouwen erg leuk is om te doen, levert het ook nog een aardige oogst op (de foto links is van afgelopen zomer). Ik bestel mijn zaden altijd bij Vreeken's zaden. Inmiddels alweer het derde jaar dat ik zelf groenten in de tuin verbouw, dus heb een aardig idee welke groenten goed werken.

Bonen

Bonen zijn leuke klimmers en zijn niet al te lastig om in leven te houden. Ze hebben niet zo veel water nodig en brengen een aardige oogs op. Dit jaar ga ik dorperwten, sugar snaps en peultjes verbouwen.

Tomaten

Tomaten hebben erg veel water en zon nodig, maar zijn verder niet zo heel erg lastig. Je moet de plant regelmatig dieven en als hij binnen staat even schudden zodat de bloemetjes zichzelf bestuiven. Het is vooral bizar hoe veel vruchten tomaten afgeven. Afgelopen zomer had ik drie grote tomatenplanten en er was bijna niet tegenop te eten. Ik heb dit jaar pingpongtomaten en gele kerstomaten.

Courgette

Prachtige grote plant, hier heb je wel echt de ruimte voor nodig. Geeft veel vruchten en heeft aardig wat water nodig. De bloemen zijn ook eetbaar, al heb ik dit nog niet geprobeerd. Heb heb voor deze zomer voor gele courgette gekozen.

Pompoen

Lijkt qua plant een beetje op de courgette plant (is ook familie), maar klimt de hele tuin door. De plant kan zichzelf niet zo goed vasthouden aan de schutting, ik gebruik meestal tie rips. De pompoenen zijn aan het einde van de zomer meestal rijp, soms zelfs nog te plukken in oktober. Ik heb dit jaar flespompoen, mini rodepompoen en patisson.

Bladgroenten

Natuurlijk is de moestuin niet compleet zonder bladgroenten, dit jaar heb ik wilde spinazie, mini pak soi en snijbiet.

In februari gaan de eerste zaadjes binnen de grond in, vanaf maart worden de eerste planten waarschijnlijk buiten geplant. Hopelijk zit het weer dit jaar mee!

terug